Sterren spoor

Geplaatst door

Fotografie wordt vaak de kunst van het ‘schilderen met licht’ genoemd. In de meeste gevallen gebeurt dat ‘schilderen’ in een fractie van een seconde. Met de Live Composite-functie op Olympus-camera’s kan dat licht veel langer op de sensor worden geverfd zonder het hele beeld te overbelichten. Toen ik Live Composite voor het eerst gebruikte, had ik één doel voor ogen: het vastleggen van stersporen.

Zet uw camera op een statief en stel vervolgens scherp en stel de opname samen. Als u de autofocus-modus gebruikt, schakel dan over naar de handmatige focus.
Stel een lage ISO gevoeligheid in, bv ISO 200 en uw gewenste diafragma en maak een testopname in diafragma prioriteit of Live Time-modus om de vereiste basisbelichtingstijd te beoordelen. Dit is de tijd die nodig is om de achtergrond / voorgrond eruit te laten zien zoals je wilt.
Stel de camera in op handmatige belichtingsmodus en pas de sluitertijd aan, verleng deze totdat u voorbij 60 seconden naar de modus “Live Bulb” en “Live Time” gaat voordat u de “Live Composite-modus” bereikt.
Druk op de menuknop en stel de belichtingstijd in op de basisbelichting die u in stap 2 hebt gevonden. De beschikbare instellingen lopen in stappen van 0,3 EV van 0,5 seconden tot 60 seconden.

Druk de ontspanknop opnieuw in om de camera continu te fotograferen. De camera maakt opnamen in de stille modus.
Houd het scherm aan de achterkant van de camera in de gaten en druk op de ontspanknop om de belichting te stoppen wanneer je tevreden bent met het beeld. De camera stelt alle opnamen samen in één afbeelding – zoals gewoonlijk zijn er twee versies als je tegelijkertijd in de raw- en jpeg-modus fotografeert.
Houd er wel rekening mee dat u de elektronische stabilisator van de camera uitzet. Dit voorkomt bewegende beelden.

 217 kijkers,  1 kijkers vandaag